Wat voor soorten coach zijn er allemaal?

3 februari 2020 Uit Door Redactie

Wanneer je besluit om coach te worden, of op zoek gaat naar een coach, kom je er al gauw achter dat er allerlei verschillende soorten coaches zijn. De één werkt met dieren en een ander helpt vooral mensen met stress, om er maar eens twee te noemen. Je kunt je daardoor afvragen welke coaches er allemaal zijn. Gelukkig is er een gemakkelijk onderscheid te maken tussen al die coaches. We vertellen je daar graag meer over, dus lees snel door!

Gediplomeerde en geaccrediteerde coaches

Een goede coach beschikt zowel over een diploma van een coachingopleiding, als over een accreditatie vanuit een beroepsvereniging. Dat is erg belangrijk, omdat het beroep van een coach niet beschermd is. Iedereen mag zichzelf, volgens de wet, dus eigenlijk coach noemen. Bij een gediplomeerde en geaccrediteerde coach heb je veel meer zekerheid met betrekking tot de professionaliteit en de kwaliteit van de dienstverlening die de coach aanbiedt. Vraag hier dus altijd naar indien je ergens over twijfelt!

Niet-gediplomeerde coaches

Het is niet uit te sluiten dat er goede coaches bestaan zonder een diploma. Toch is het vaak anders en zijn coaches zonder diploma in de regel niet de meest geschikte mensen om jou te helpen bij eventuele problemen of moeilijkheden die je hebt. Hieronder vallen vaak de meer bijzondere, verrassende typen coaches. Denk aan een paardencoach of een natuurcoach. Deze mensen hebben vaak de goede intenties, maar kunnen door het gebrek aan opleiding en accreditatie ook schade berokkenen.

Wees zeker van je zaak

Voordat je een opleiding tot coach gaat volgen, of een traject ingaat bij een coach, is het dus belangrijk dat je controleert of deze opleiding of coach geaccrediteerd is. Wanneer dat niet het geval is kun je beter op zoek gaan naar een opleiding of coach die dit wel is. Succes!