Wat je moet weten voordat je geneeskunde gaat studeren

Wat je moet weten voordat je geneeskunde gaat studeren

31 maart 2020 Uit Door Redactie

Je hoort verhalen van mensen die geneeskunde studeren en je hebt genoeg films en series gezien om een beeld te vormen van hoe het gaat zijn om geneeskunde te studeren. Denk je. Als je dit artikel hebt gelezen besef je je met grote kans dat er toch nog wat onbeantwoorde vragen zijn beantwoord. En daarom hebben wij een paar dingen op rij gezet die je waarschijnlijk wilt weten, en die je moet weten voordat je geneeskunde gaat studeren.

Een hele hoop theorie

Voordat je dokter genoemd mag worden, gaan er heel wat jaren aan vooraf. De eerste jaren zijn vooral besteed aan theorie. Daarnaast zul je voordat je met echte patiënten te maken krijgt, veel te maken krijgen met plastic modellen, zoals die van Skills Meducation. Veel dokters die je het vraagt, zullen zeggen dat ze helemaal gek werden van de theorie. Maar ook dat het het uiteindelijk helemaal waard was. Wees er dus op voorbereid om alle symptomen en syndromen en nog veel meer uit je hoofd te leren.

Leer meer dan je moet leren

Blijf niet alleen bij de leerboeken. Lees tijdschriftartikelen of medische blogs over onderwerpen die je interesseren. Natuurlijk is dat meer werk, maar het zal het waard zijn. Een artikel is maar een paar pagina’s en zal je helpen om alle theorie die je leert aan elkaar te verbinden en de toepassingen te leren kennen. Kies je artikelen die je leuk lijken, dan is dit extra werk niet zo moeilijk. Je gaat er zeker je voordeel mee doen. Je hebt namelijk meer nodig dan theoriekennis om voor al je vakken te slagen.

Weet dat je nog geen dokter bent

Je bent nog geen dokter, maar studeert ervoor. Het is daarom belangrijk om je ook niet als een dokter te gedragen of voor te doen. Familie en vrienden weten dat je medicijnen studeert. Het is daardoor bijna onvermijdelijk dat mensen je om medisch advies zullen vragen. Vertel ze dat je nog geen dokter bent en dat je het niet weet. Het is begrijpelijk dat je wilt helpen, maar als je ergens nog maar half verstand van hebt is de verstandige keus om iemand naar de huisarts te sturen. Vaker wel dan niet, geeft je hun het verkeerde advies, met mogelijk nare gevolgen.