Wat is een VCA cursus?

Wat is een VCA cursus?

14 februari 2021 0 Door Redactie

Een VCA cursus is een cursus die medewerkers en leidinggevende volgen om werkzaamheden onder veilige en gezonde omstandigheden uit te voeren. Daarom worden VCA cursussen het vaakst gevolgd door mensen die in de techniek, bouw en met chemische stoffen werken. Er zijn 3 soorten cursussen die je kan gevolgen, na het voltooien van de cursus en het examen met een voldoende behaald te hebben wordt een diploma uitgegeven. Met een VCA diploma ben je VCA gecertificeerd. Laten we kijken naar de 3 verschillende VCA cursussen die gevolgd kunnen worden (Bron: Invistra.nl). VCA cursus volgen? ga dan naar VCA Cursus Hendrik Ido Ambacht.

VCA Basis

De VCA basis staat ook wel bekend als B-VCA. Het B-VCA wordt vaak door medewerkers of aannemers gehaald en toont aan dat zij vaardig zijn in de algemene kennis over veiligheid, gezondheid en milieu. Met het diploma is het de bedoeling dat de verkregen kennis wordt toegepast op de werkzaamheden, zo is de veiligheid van de werknemer, maar ook de veiligheid van de collega’s waar de vca gecertificeerde werknemer meewerkt, groter. Ook heb je met de B-VCA basis kennis over de wet- en regelgeving omtrent veilig en gezond werken. Het allerbelangrijkste is misschien dat het herkennen van gevaarlijke situaties makkelijker is geworden en dat handelingen sneller uitgevoerd worden.

VCA Vol

VCA vol wordt veelal gehaald door leidinggevende en zorgt ervoor dat je een operationeel leidinggevende wordt die een brede kennis heeft aan de veiligheid, gezondheid en het milieu van de werknemers en deze kennis kan toepassen. Anders dat de B-VCA wordt je met een VCA Vol cursus ook een aanspreekpunt voor werknemers als opdrachtgevers en management, wanneer er bijvoorbeeld een rapport gemaakt moet worden van mogelijke onveilige situaties.

VCA Vil

VCA Vil, en dan met name Vil, is kort voor Veiligheid voor Intercedenten en leidinggevende. Deze VCA cursus is bedoeld voor mensen die werken bij bijvoorbeeld uitzendbureaus die met bedrijven werken waar VCA gecertificeerde mensen nodig zijn. Zij begeleidt deze mensen in hun carrière en moeten daarom ook kennis hebben van veiligheid, gezondheid en het milieu van de werkzaamheden.