Tips om je motorrijbewijs het snelst te halen

Tips om je motorrijbewijs het snelst te halen

24 november 2020 0 Door Redactie

Bent u van plan om uw motorrijbewijs te halen en kunt u niet wachten om vervolgens op de motor te stappen? Dan wilt u uw rijbewijs waarschijnlijk zo snel mogelijk halen. Wij zetten een aantal zaken op een rij waarmee u uw rijbewijs het snelst haalt.

Bedenk welk motorrijbewijs u wilt halen

De eerste stap is natuurlijk om te bepalen welk motorrijbewijs u eigenlijk wilt halen. Er zijn verschillende soorten motorrijbewijzen waar ook verschillende lessen en regels bij horen. De verschillende rijbewijzen zijn A1, A2 en A.

Wanneer u motorrijbewijs A1 wilt halen, mag u een motor hebben van maximaal 125cc en 11 kW. Om te beginnen met rijlessen voor dit rijbewijs moet u minimaal 17 zijn. Ook het theorie-examen mag u afleggen wanneer u 17 bent, maar om het praktijkexamen te doen moet u 18 zijn.

Met motorrijbewijs A2 mag u een motor hebben van maximaal 35kW. Voor dit rijbewijs mag u zowel lessen als het theorie- en praktijkexamen afleggen als u 20 jaar of ouder bent.

Wanneer u in het bezit bent van rijbewijs A, gelden er geen beperkingen voor het vermogen of de inhoud van de motor. Om te lessen en de praktijkexamens af te leggen moet u minimaal 24 jaar oud zijn, tenzij u al 2 jaar of langer in het bezit bent van rijbewijs A2, dan mag dit als u 22 of ouder bent.

motorrijbewijs

Plan uw theorie-examen op tijd in

Wanneer u zo snel mogelijk uw motorrijbewijs wilt halen, is het belangrijk dat u uw theorie-examen op tijd inplant. Zo bent u er snel vanaf en heeft u geen zorgen meer om uw theorie. Daarnaast loopt u dan geen vertraging op tijdens het lessen.

Bereid de motorlessen goed voor

Wanneer u voor uw A motorrijbewijs gaat, dient u twee praktijkexamens af te leggen: AVB (voertuigbeheersing) en AVD (verkeersdeelneming). Voor het eerste examen dient u een aantal bijzondere verrichtingen uit te voeren. Het is handig als u deze alvast een keer doorleest op de website van het CBR, zodat u weet wat u kunt verwachten. Daarnaast kunt u op YouTube ook video’s vinden die u de nodige voorbereiding bieden.

Motorrijbewijs gehaald? Vergeet de motorverzekering niet af te sluiten!

Is het gelukt en heeft u uw rijbewijs op zak? In Nederland moet u verplicht uw motor verzekeren. Om erachter te komen welke verzekering voor u het voordeligst is, kunt u op een vergelijkingswebsite kijken.