Oude manier van lesgeven niet meer spannend? Probeer het dan nu anders

Oude manier van lesgeven niet meer spannend? Probeer het dan nu anders

16 december 2019 Uit Door Redactie

Ben je de oude manier van les geven zat? Of zie je dat je leerlingen niet goed meewerken? Dan kan een verandering in de manier van lesgeven hier misschien helpen. Het werk van een leraar kan soms veel worden. Met de volgende twee manieren van lesgeven kan deze last beter verdeeld worden. Er heerst met deze methoden een verbetercultuur. Deze twee manieren van lesgeven zijn ‘flipping the classroom’ en ‘teacher leadership’. In deze blog ga ik meer uitleg geven over deze methoden en hoe ze ook jou verder kunnen helpen.

Flipping the classroom

Bij deze methode wordt de les geflipped. Dit betekent dat de tijdbesteding op school en thuis wordt omgedraaid. De leerlingen gaan dus meer thuis doen. Dit betekent niet dat ze oefeningen moeten doen. Zo kan ervoor worden gekozen om thuis instructie video’s te laten kijken. Deze video’s omvatten dan de uitleg die een leraar normaal gezien zou geven over een nieuw thema. In de les kan er dan meteen aan opdrachten gewerkt worden. Het zogenaamde huiswerk waar leerlingen oefeningen moeten maken, wordt hier dus in de les gedaan. Door deze methode heeft de leraar meer tijd om met leerlingen samen te werken en verliest geen tijd aan uitleg. Hierdoor worden leerlingen ook zelfstandigheid geleerd, doordat ze thuis beschikking hebben tot leerstof.

Teacher leadership

Bij teacher leadership gaat het om het versterken van de invloed van de leraren en dit niet alleen binnen hun klaslokaal. Leraren werken samen en gebruiken hun ervaringen en expertises om het onderwijs te verbeteren. Centraal staat hier ook het delen van verantwoordelijkheid en dat elk individu bijdrage kan geven. Leraren werken bij deze methode in teams. Een team heeft dan een informele leider. Deze teamleden (ongeveer 6-8 personen) moeten, om de beste resultaten te zien, in hetzelfde vakgebied bezig zijn. Zo zijn zij in hetzelfde passend onderwijs bezig en kunnen ze elkaar steunen.