Hoe wordt het vrachtwagen examen afgenomen?

Hoe wordt het vrachtwagen examen afgenomen?

19 januari 2020 Uit Door Redactie

Denk jij eraan binnenkort je aan je vrachtwagen theorie te beginnen of sta je bijna op het punt van je rijexamen? Wij bespreken hieronder alle in’s and out’s over het uiteindelijke rijexamen. 

Als we het hebben over het vrachtwagen rijbewijs, spreken we in dit geval over het C of C1 rijbewijs. Voor het behalen van je vrachtwagen rijbewijs, wordt een minimale leeftijd van 18 jaar aangehouden en moet je al in het bezit zijn van een B rijbewijs. Wilt u alleen een C rijbewijs zonder 95 code aanvragen? Dan is de eis in dit geval een minimale leeftijd van 21 jaar. Wist je dat zelfs wanneer je normale B rijbewijs verlopen is, het nog steeds mogelijk is om een rijexamen voor het vrachtwagen rijbewijs af te leggen? Neem dit rijbewijs uiteraard mee naar de examenlocatie, zodat er wellicht meteen een aanvraag gedaan kan worden om dit rijbewijs te verlengen.

De voertuigbeheersing over een vrachtwagen, is natuurlijk wel even iets anders dan bij een normaal gesproken kleiner voertuig. Hier zal dan ook extra aandacht aan besteedt worden tijdens het afnemen van het rijexamen. Het gehele proces vanaf de papieren doorlezen door de instructeur tot aan het afrijden zelf, duurt in totaal zo’n 85 minuten en zal bestaan uit een vergelijkbaar soort praktijkoefeningen, zowel binnen als buiten de bebouwde kom, als dat je gewend bent bij het gewoonlijke B rijexamen. Net als bij het gewoonlijke rijexamen, wordt er bij dit examen ook de aandacht gevestigd op de bijzondere manoeuvres. Mocht je hierna het positieve nieuws krijgen dat je het examen behaald hebt? Dan blijft dit rijbewijs alleen geldig voor de komende 3 jaar, waarbij de bestuurder elke 3 jaar opnieuw gekeurd zal moeten worden.
Wil je meer informatie over het volgen theorielessen of het vrachtwagen rijbewijs? Kijk dan eens op de website van www.abcrijopleidingen.nl.