De digitale wereld en het onderwijs

De digitale wereld en het onderwijs

16 oktober 2019 Uit Door Redactie

Veel leraren klagen, maar ouders ook. Kinderen groeien op met mobiele telefoons, laptops en tablets. Ze maken van jongs af aan kennis met de digitale wereld. Maar kinderen zitten wel erg veel op hun mobiele telefoon. Daarnaast tonen steeds meer onderzoeken ook de nadelen aan. Is deze digitale wereld meer een vloek dan een zegen? 

De voordelen van digitaal onderwijs

De voordelen van digitaal onderwijs zijn groot. Kinderen kunnen via speciale programma’s leren en oefeningen maken. Vaak zijn deze programma’s afgestemd op hun niveau. Maar passen zich ook aan. Maakt het kind veel fouten in een bepaald onderdeel? Dan wordt dat onderdeel ook vaker gegeven als opdracht. 

Daarnaast brengt het voordelen mee voor kinderen die ziek thuis zitten. Ze kunnen altijd deelnemen aan een les, ondanks het feit dat zij thuis zitten. Dit maakt de wereld weer een stukje groter. Bovendien geeft het leraren opties om interactieve lessen te geven. Denk eens aan leuke quiz waar alle leerlingen aan mee kunnen doen. 

Ook op het gebied van huiswerkbegeleiding bieden digitale middelen opties. Zo bieden steeds meer huiswerkinstituten online hulpmiddelen aan. Een goed voorbeeld zijn de huiswerkbegeleiders en bijlesdocenten die online vragen beantwoorden van kinderen. Dit is natuurlijk ideaal. Kinderen hoeven niet te wachten op hun afspraak met de docent. Dit scheelt veel vertraging natuurlijk. 

De nadelen van digitaal onderwijs

Ondanks de grote voordelen ervaren zowel leraren, als ouders nadelen van de digitale wereld. Veel kinderen typen meer, dan zij schrijven. Hierdoor ontstaan veel slechte handschriften. Ook ervaren jonge kinderen sneller oogproblemen dankzij het vele kijken op tablets, telefoons en laptops. 

Maar het grootste nadeel? De afleiding die de digitale wereld geeft. Veel scholen dwingen leerlingen hun telefoon in te leveren op school. Zodat er niet de hele dag wordt geappt. Uit onderzoek is ook gebleken dat de mobiele telefoon een dusdanige afleiding is tijdens het leren. Wat resulteert in lagere cijfers. Dat wil geen enkele ouder natuurlijk. Dit betekent ook dat wij duidelijke grenzen moeten stellen voor kinderen. Het is belangrijk om met je kind te praten over het gebruik van digitale middelen. Stel grenzen, maar toon ook hoeveel afleiding het geeft.  

Geniet van de voordelen van digitale wereld in het onderwijs

Ondanks de voor- en nadelen van digitale middelen in het onderwijs, moeten we zeker genieten van de voordelen. Of je nu ouder, leraar of bijlesdocent bent. Geef de grenzen aan en geef het kind de kans om ook te genieten van wereld zonder digitale middelen. Zo vinden zij ook een balans. Zo geniet je samen meer van de voordelen.