Alles wat je moet weten over een bhv-cursus

Alles wat je moet weten over een bhv-cursus

21 september 2020 Uit Door Redactie

Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Waarvoor vraag je je af? Alles wel! Maar vooral wanneer er iets misgaat. Dit is iets waar de overheid gelukkig rekening mee heeft gehouden. Om goed voorbereid te zijn op rampen en ongelukken heeft de overheid via de Arbowet bhv verplicht gemaakt. Een bhv cursus (maar ook een vca cursus) volgen is dus belangrijk. Maar wat is bhv eigenlijk? Waar train je precies voor? In deze blog gaan we daar wat dieper op in.

Wat is bhv?

BHV staat voor bedrijfshulpverlening. Volgens de Arbowet is het voor elk bedrijf verplicht om dit soort hulpverlening geregeld te hebben wanneer er (grote) rampen gebeuren. Hoe je dit regelt ligt aan de grootte van je bedrijf en aan de risico’s die er aan vast zitten. Een manier waarop je bhv kunt regelen in je bedrijf is door je werknemers erin te laten trainen. Er is geen verplicht bhv’ers waaraan je je hoeft te houden, zolang het maar geregeld is.

Wat voor bhv-cursussen zijn er?

Je kunt een bhv-cursus volgen bij vele organisaties, ook hier zit geen verplichting aan. Zolang je werknemers in kwestie maar een training volgen. Ook bestaan er verschillende soorten bhv-cursussen. Je kunt bijvoorbeeld een basiscursus volgen, maar een herhalingscursus is ook mogelijk wanneer je personeel al eens hebt laten trainen, maar je hun kennis graag wat wilt opfrissen. Ook kun je bij sommige organisaties online een training volgen. E-learning is dus ook mogelijk.

Wat leer je tijdens een bhv-cursus?

Tijdens een bhv-cursus leer je over allerlei verschillende onderwerpen die te maken hebben met veiligheid op de werkplek. Is er een ongeval gebeurd of heeft iemand reanimatie nodig? Dan moet je Eerste Hulp verlenen. Is er een brand ontstaan? Dan is het belangrijk te weten hoe je een beginnende brand kan beperken en bestrijden. Maar natuurlijk is voorkomen beter dan genezen. Cursisten leren daarom ook hoe je ongevallen, branden en andere gevaren kunt voorkomen. Mocht er toch iets gebeuren, dan leren cursisten ook hoe ze werknemers en aanwezigen moeten alarmeren en evacueren in noodsituaties.

Een bhv-cursus is dus niet niks! In bovengenoemde situaties wil je niet zonder plan zitten, dus wees niet bang om in een goede cursus of training te investeren. Zorg altijd dat er een bhv’er aanwezig is op de werkvloer. Op die manier weet je zeker dat je je bedrijf veilig stelt.