Navigatiekoppelingen overslaan


 
SABI ABYAD DAG 2014

 

Als u op zoek bent naar de video van de 3D visualisatie die Victor Klinkenberg liet zien, klik dan hier

 

Zaterdag 15 maart 11.00-16.30 uur

Lipsiuszaal (zaal 011) van de Universiteit Leiden

(Witte Singel/Doelencomplex 1175) Cleveringaplaats 1, Leiden

 

Zie onderaan pagina voor het programma

 

We hebben deze Sabi Abyad Dag een bijzonder thema: Het Late Bronstijd fort van Tell Sabi Abyad, ca.1250-1130 v. Chr. De opgravingsgegevens van deze nederzetting worden momenteel geanalyseerd door het ‘Consolidating Empire’ project, dat in 2012 met subsidie van het European Research Council  is gestart. Het fort is van grote cultuurhistorische waarde voor ons begrip van de Late Bronstijd in het oude nabije Oosten. Het focus ligt op de rol die het fort speelde in de overheersingsstrategieën van één van de vroegste stabiele imperia ter wereld: het Assyrische Rijk.

 

Om hun invloed uit te breiden en hun macht te bestendigen creëerden de Assyriërs een netwerk van versterkte nederzettingen. Het fort van Tell Sabi Abyad is de enige van deze Assyrische vestigingen die grootschalig is onderzocht. De vele duizenden vondsten, waaronder meer dan 400 kleitabletten, geven een schat aan informatie over de lokale sociale en economische situatie, en over hoe de plaatselijke omstandigheden werden beïnvloed door het reilen en zeilen van het grote Assyrische rijk.

 

De vorming en expansie van vroege staten heeft al veel aandacht gekregen van onderzoekers, maar daarbij richtten zij zich vooral op de hoofdsteden en op tekstuele bronnen. Om te kunnen begrijpen hoe dergelijke rijken functioneerden is het echter essentieel om ook te onderzoeken hoe ze bestuurd en in stand gehouden werden in de lokale gemeenschappen in de provincies. Het fort van Tell Sabi Abyad is een uniek voorbeeld van zo’n nederzetting in de periferie. Teksten geven vaak een vertekend beeld. Door de spijkerschriftteksten van Sabi Abyad consequent in samenhang met de archeologische gegevens te bestuderen ontstaat een nieuw perspectief op het functioneren van het Assyrische Rijk.

 

Natuurlijk besteden we ook aandacht aan Tell Sabi Abyad in de prehistorie!  Naast enkele lezingen over vondsten uit onze oudste bewoningslagen zullen we met trots twee nieuwe boeken presenteren.

 

Bij het programma is een lunch met een Arabisch tintje inbegrepen.

 

De Sabi Abyad Dag is vrij toegankelijk voor donateurs van FOSA (Stichting Friends of Sabi Abyad). Introducé(e)s zijn van harte welkom. Voor hen geldt de toegangsprijs van €15.- (studenten € 7.50) In verband met de planning van de lunch verzoeken wij u om zich tijdig aan te melden d.m.v. een email met uw naam, adres en het aantal personen naar info@fosa.nl.

 

Tot ziens op 15 maart!

 

FOSA (Friends of Sabi Abyad)

www.sabi-abyad.nl

 


 

PROGRAMMA SABI ABYAD DAG 15 MAART 2014

 

11.00 - 11.30     Aanmelding, met koffie / thee

 

11.30 - 12.15     Stand van zaken, laatste nieuws

                        Prof. dr. Peter M.M.G. Akkermans

 

12.15 - 13.00     Een provinciaal perspectief op het  Assyrische Rijk

                            Dr. Bleda Düring

 

13.00 - 14.00     Lunch, geserveerd in de hal van het Lipsius gebouw

 

14.00 - 14.30     Tell Sabi Abyad in het Assyrische Rijk: Wie woonden er in de dunnu?

                        Dr. Frans Wiggermann

 

14.30 - 15.00     Koffie / thee   

   

15.00 - 15.20     Tell Sabi Abyad in 3D: Ruimtelijke analyse van de Bronstijdnederzetting

                        Victor Klinkenberg

 

15.20 – 15.40     Stapelen met leemtichels: constructie en reconstructie van Tell Sabi Abyads Bronstijd architectuur

Tijm Lanjouw

 

15.40 - 16.00     De Moedergodin voorbij: Figurine onderzoek in de 21ste eeuw. De prehistorische figurines van Tell Sabi Abyad in nieuw perspectief

                        Monique Arntz

 

16.00 - 16.20      Eerste Impressies: vlechtwerkafdrukken van  Laat Neolithisch Tell Sabi Abyad

                        Koen Berghuijs